Ești student și vrei un job? Uite de unde să începi

Ești student și vrei un job? Uite de unde să începi

“Whenever you are asked if you can do a job, tell ’em, ‘Certainly I can!’ Then get busy and find out how to do it,” spunea Theodore Roosevelt. Acum, la peste un secol de la rostirea lor, ele sunt valabile, mai ales în cazul studenților aflați în căutarea „dream job-ului”, care să le ofere bani mulți și oportunități de creștere rapidă. Și cum companiile se plâng de generația millennial, care contestă status quo-ul încontinuu, și de faptul că nu găsesc angajați loiali și implicați, mai jos sunt câteva sfaturi de urmat pentru a ajunge undeva la mijloc pe drumul angajat-angajator.

Înainte de angajare

  1. Ține cont de faptul că și tu îți evaluezi angajatorul, așa cum și el te evaluează pe tine. Un interviu nu este un examen semestrial, ci o discuție, un dialog în care cauți să obții și să oferi cât mai multe informații care să te ajute să cunoști compania și să te lași la rândul tău cunoscut.
  2. Cercetează industria în care vrei să activezi. În era digitală este ușor să îi urmărești pe cei mai cunoscuți din domeniul pe care vrei să îl urmezi. Citește cărți despre industrie, mergi la conferințe și urmărește speech-uri despre subiecte legate de ce vrei să știi.
  3. Înainte de interviu citește despre compania care te intervievează și despre clienții săi. Atunci când le arăți că te-ai informat ai trecut deja câțiva pași importanți din procesul de recrutare. Vino cu propuneri, apreciază-le activitățile și produsele. Orice antreprenor / director vrea să angajeze o persoană care știe ce are de făcut.
  4. Îmbracă-te frumos, este un prim semn de politețe. Frumos nu înseamnă nici ostentativ, nici o îmbrăcăminte plictisitoare alb/negru.
  5. Învață să folosești computerul foarte bine. Excel, Office si Word-ul să fie prietenii tăi cei mai buni. Dacă te descurci și in Photoshop sau Corel, atunci ești foarte tare.

 

După angajare

  1. Fii loial. Oricâte teste de evaluare folosește o companie, nu s-a inventat încă cel care să măsoare loialitatea unui angajat. Orice firmă caută un om bine pregătit și în același timp serios, pe care să se poată baza și de multe ori preferă o persoană care este dispusă să învețe în defavoarea uneia care are deja experiență, dacă îi arăți că dorești să te implici în proiecte și că se pot baza pe tine.
  2. Întreabă pentru a învăța cât mai mult. În orice companie există o regulă nescrisă, aceea că un nou angajat poate să pună în primele luni orice întrebare, oricât de naivă ar părea ea.
  3. Respectul reciproc între colegi precum și cel dintre colegi și clienți este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru succesul unei firme. Respectă-l pe cel/cea care te coordonează și formează o echipă cu el/ea.
  4. Fă-ți treaba așa cum ai vrea tu să o facă altcineva pentru tine. Dă tot ce poți și nu trimite / prezenta nimic până nu ești tu mulțumit de ce a ieșit.
  5. Ai răbdare. Bazele oricărui job se învață în aproximativ 3 luni. Este normal ca la început să ai momente în care să ai nevoie de sprijinul colegilor tăi.
  6. Fii punctual/ă. E atât de rar… Punctualitatea în ziua de astăzi înseamnă să vii un pic mai devreme și să pleci puțin mai târziu decât scrie în contractul tău de angajare. Asta arată că îți pasă de business-ul pe care îl reprezinți și fii sigur că angajatorul tău va remarca și aprecia acest lucru.

 

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.